Off topic

Lätt uttråkad Tinker

2015-04-26 12:11 #0 av: emmajensennn

Jag har blivit medryttare på ett Tinker sto på 9 år som tyvärr lätt blir uttråkad på banan... Räcke med att gå 1-2 varv sen protesterar hon.
Ute är hon inte alls sån! Dock har hon inte ridits så mycket så har inte den bästa konditionen ännu. Även rätt "klumpig" och lyfter inte riktigt på benen.

Undrar om ni har några tips på vad jag kan göra?


Har först och främst tänkt fokusera på att få henne att lyfta på hovarna med bommar men känns inte så snällt heller då hon som sagt inte gillar banan..
Vill ju heller ite bara rida ut på grusvägar resten av hennes liv haha ;)

Anmäl
2015-04-26 12:15 #1 av: smellcaramell

Ut i skogen på småstigar! Då får hon lyfta på fötterna i en stimulerande miljö! Sedan på banan kan man göra nåt roligt istället för att bara göra tråkiga saker. (Typ en häst som hatar dressyr men älskar att få galoppera fritt kan man istället för att traggla dressyr på korta tyglar låta galoppera i full fart på långa tyglar) :)

Anmäl
2015-04-26 12:26 #2 av: Storip

Gör tempoväxlingar, lägg in en liten volt på långsidan, eller halt, rid över till andra sidan m.m ...Gör typ "oväntade" saker Glad

Anmäl
2015-04-28 10:42 #3 av: emmajensennn

Ute går allt bra och det är fart o liv i henne och lyfter ganska bra på hovarna men det är just det att få henne att tycka det ska vara kul o banan sen ocksåSkrattar

Anmäl
2015-05-08 19:59 #4 av: Nasse99

Jag förstår precis hur det känns, har en likadan här hemma. Har du varit på ridbanan utan att rida? 
Ta med en stor hög med godis som du kan ha i fickan, så går ni på ridbanan, mys och busa. 
Ha roligt på ridbanan! 

Gången efter du har gjort det, så hoppar du upp, så fort hon börjar bråka så avslutar du. 
Motreaktioner visar att man har bett om mer än vad hästen klarar av. 
Jag tänker att det viktigaste nu är att hon ska tycka det är kul. 

Gången efter det, så kanske du får ta det ännu mera lugnt. Långa tyglar, skritt i valfritt tempo, se vad ni kan göra! Vad vill HON göra? 
När hästen inte vill kan det vara för att man hindrar dem från att utföra det man ber som om. Prova att se om du kan göra mindre, men fortfarande utföra uppgiften. 

Var positiv. 

Har hon gått en halv långsida, klappa och beröm, sen får hon gå ett halvt varv så berömmer du henne.. Beröm, beröm, beröm! 

Om du t.ex. provar att göra en övning, så beröm henne även om hon gör fel! Annars kommer hon sluta försöka och då är du tillbaka där du började igen. 

Lycka till! 

Anmäl
2015-05-11 10:25 #5 av: emmajensennn

#4 Hon är bara medryttarhäst för mig typ men har fått fria händer helt med henne och så, men ägaren vill inte att man ska mata henne med godsaker o särskilt inte från handen då hon va så naffsig när hon kom hit tyvärr..

Men brukar ha henne lös på banan och bara ha kul och likosm leka lite :)

Och hon sköter sig bra på banan en stund, men sen blir hon uttråkad o antingen bara rusar, slänger med huvudet eller försöker gena ut om inte grinden är stängd. Dett är oftast efter ca 10-15 minuter och då går jag bara nått varv till i skritt och sen går ut o antingen springer av henne (bara om hon har mycket energi) osv, och sen skrittar av på banan :)

Anmäl
2015-05-11 15:31 #6 av: MadeleneJansson

Kör korta pass på banan, så att hon inte hinner bli uttråkad! Ex. skritta fram ute, in på banan 5 min och sedan ut igen innan hon börjar krångla. Ut i ha roligt igen och in en snabbis på banan osv såsmåningom kanske du kan börja med längre och längre stund på banan?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.