Skötsel

Hovskägg eller inte?

2013-09-12 22:54 #0 av: Brunokanin

Köpt en tinkerkorsning med mkt hovskägg. Hur ska detta skötas för att slippa hudproblem, skabb osv? Ska det rakas, tvättas, eller bara vara? Kan man förebygga problem?

Anmäl
2013-09-13 08:01 #1 av: Shettisar

Förebygga är att hålla rent och torrt.En väninna har Tinker med massa hovskägg och tyvärr så resonerar en del att det är stort No No att klippa och raka hovskägget.Hennes ena Tinker har stora problem med skabb,och det enda som hjälper är att raka ner skägget och hålla rent och torrt.Vad jag förstått så är det svårt och massa jobb att få dom fria från skabb när de väl fått det en gång,men jag har ingen erfarenhet så det finns säkert någon som har tips,tricks att erbjuda gällande detta.Jag hade ialla fall klippt ner under vinter halvåret för att underlätta renhållningen.

Anmäl
2013-09-16 12:10 #2 av: kakan89

Huvudsaken är att man försöker hålla det rent och torrt. Gärna kamma hovskägget regelbundet så det inte trasslar ihop dig (blir fuktigt och instängt vid huden).

Anmäl
2013-09-17 15:26 #3 av: [Moa-]

De allra flesta och den stora majoriteten kallblod har inga som helst problem av sitt hovskägg, utan detta är en del av deras utformning. Däremot är det bra att låta det torka upp under perioder, till exempel i en torr ligghall/inne i en box under de lerigaste och fuktigaste perioderna... Att klippa är inget som rekommenderas. 

Anmäl
2013-09-17 19:47 #4 av: Shettisar

#3 Inte rekommendera att klippa? Av vilken anledning om man ska förebygga eller behandla??Inget som håller fukt och smuts kvar speciellt vintertid.

Anmäl
2013-09-17 19:58 #5 av: [Moa-]

Shettisar; friskt hovskägg i sig är inget problem. Uppstår problem har det oftast orsaker och både orsaker och symptom får då behandlas...

Anmäl
2013-09-18 13:42 #6 av: Shettisar

#5 Ja och för att förebygga ev problem så hade jag ialla fall klippt ner hovskägget under vintern.Så slipper det samlas is,smuts.För jag klipper hellre än spola benen på hästen när det är kallt.

Anmäl
2013-09-18 13:56 #7 av: [Moa-]

Shettisar; hovskägget när det är friskt fungerar ju annars som isolering, vilket förebygger problem så länge du ej påverkar det för mycket. Borsta ut isen och lera, men låt resten vara så naturligt som möjligt.

Anmäl
2013-09-18 19:04 #8 av: Shettisar

Alla gör vi olika.Men som tur är så har jag numera inte häst med enorma hovskägg Lipar

Anmäl
2013-10-06 21:29 #9 av: CaptainBunchie

Vi har en troligtvis irish cob-någonting.

Kamma/borsta ytligt vid behov, kamma inte in smutsen så den sätter sig längre in. Annars är det mest att låta det vara.

Många påstår ju att det är lätt att få mugg etc. med mycket hovskägg, men nej. Längst inne, de tre sista centrimetrarna kanske, är hovskägget helt klarvitt och rent.

När det är blött/lerigt är det att torka och borsta av ytligt.
Sen kan man grundrengöra om man har tillgång till t.ex. spolspilta.

Ser ingen anledning att klippa benen, iallafall inte längst ner.
Vi kör i täckes/filtklippning på pälsbollen då det fungerar bäst, fast vi klipper ner över halva benen, så han får "strumpor".

Ridsportsmänniskornas fasa med dedär strumporna då det är "så otroligt fult", men orka bry sig? Skrattar
Jag kör på det som är funktionellt för mig och min häst.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2013-10-14 20:49 #10 av: Ove-D

Jag har fått för mig att det kan hjälpa att "olja in" hovskäggen... Dvs ta vilken matolja som helst och gnugga in i hovskäggen som "impregnering" mot fukt samtidigt som det blir lite som en balsam/inpackning och lättare att reda ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.