Annons:
Etiketthästraser
Läst 7695 ggr
Daisymink
2012-05-07 18:08

Raspresentation-Ardenner

Här kan ni läsa om våran kära ardenner som både bär oss och kör allt vi behöver hjälp med runt stock och sten. Vart dom kommer ifrån och hur dom kom till Sverige.

Historia
Den svenska ardennern härstammar ifrån den belgiska. De första ardennerhästarna fördes in i landet år 1873 av den välkände hippologen C.G. Wrangel. Dessa hästar var de tre hingstarna Ardenne, Earo och Railleur. Året efter importerade han ardennerstona Rigolette och La Mere till Blomberg i Skaraborgs län. Dessa importer lade grunden till Sveriges första och äldsta ardennerstuteri.

Dessa första importer kom från Ardennernas högland, vilket är i sydöstra Belgien vid gränsen, mot Frankrike. Dessa ardenner var små, hårda, sega och rörliga. De korsades med mycket gott resultat med de svenska inhemska hästarna. De lyckade korsningsprodukterna parades med varandra och man tillförde ytterligare ett antal belgiska ardennerhästar. Den svenska ardennern blev på mycket kort tid en konsoliderad ras och blev så efterfrågad att den helt kom att dominera svenska hästavel under årtionderna omkring sekelskiftet.

Den svenska ardenneraveln har som avelsmål att hålla rasen ren från främmande blod, förbättra dess exteriör och hälsotillstånd samt bibehålla de goda bruksegenskaperna. Den svenska ardennern utmärker sig med just dessa egenskaper och inget land i Europa har så sunda och friska hästar som Sverige. Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen skriver i sin information om rasen att
"Just sundhetstillståndet och lynnet har varit och är det viktigaste egenskaperna hos en god arbetshäst och med detta som främsta riktmärke har sentidens ardennerhäst avlats fram.
Dessutom har vi arbetat för en rastypisk och medelstor häst."

Exteriör
Mankhöjden varierar men är i genomsnitt runt 155 till 165 cm. Alla fasta färger, men vanligats är brun och fux.
Stort fyrkantikt huvud, bred panna, stora ganascher, stora uttrycksfulla ögon, små fina öron, stora näsborrar.
Bred böjd och kolossalt muskulös hals med väl tydlig nacke och mankam. Väl ansatt och bred i basen.
Väl välvda revben, rymlig kroppsbyggnad, kraftfulla kompakta bogar, kort stark rygg, stort bröstomfång, avrundat, brett stupande kors.
Korta, jättelika muskulösa ben. runda kraftiga ledgångar, stora tunga hovar. Det är oblogatorisk hovbroskröntgen av hingstar som ämnas visas vid hingstpremiering.
Ardennern är oerhört dragstark, den är lugn och from i lynnet men inte slö utan arbetar energiskt. Den har energiska rörelser i skritt och trav. Traven är ofta bra och vägvinnande. I avelsarbetet anses det viktigt att benen är rättställda, att rörelserna är vägvinnande och att lynnet är gott.

Ardennern Valder

Källa: http://wwwc.aftonbladet.se/sport/ridsport/raser/sv-ardenner.html

// Vanessa 

Annons:
[Confiance]
2012-12-21 21:39
#1

Har en "urspungsardenner" hemma faktiskt, bergsardenner som dem små, breda ardennerna kallades :)

Bara 149cm i manken, jättebred och väldigt seg! Man brukar ju säga att om en ardenner har en stor vattenpöl på ryggen utan att spilla så är det en bergsardenner haha ;)

Upp till toppen
Annons: