Annons:
Etiketthästhållning
Läst 15137 ggr
Lillmulan
2012-04-22 09:30

Betessäsongen närmar sig med stormsteg!

När får man egentligen släppa sina hästar på bete och vad finns det för lagar och regler som reglerar beteshållningen? I den här artikeln kan du lära dig lite mer om vad som gäller.

Från och med augusti 2010 ska en häst enligt lag erbjudas möjlighet till att röra sig fritt i alla gångarter varje dag. Det finns inte något krav på under hur kort tid detta får ske, det finns dock en begränsning i hur länge hästarna får gå ute som längst. Under den kalla årstiden får hästarna vistas ute som högst 16 timmar per dygn såvida man inte erbjuder skydd mot väder och vind. Detta kan vara i form av ligghall, vindskydd eller annan byggnad, och ska erbjuda hästen skydd samt en torr och ren liggplats.

Många väljer att under sommarhalvåret låta sina hästar gå ute dygnet runt på sommarbete, och varje år står många med fundering när detta kan ske då man kanske inte kan erbjuda skydd i sommarhagarna. Enligt jordbruksverket får hästarna vistas ute dygnet runt ”när betestillväxt sker”. Detta kan således skilja sig beroende på vart i landet man bor samt rådande väderförhållanden år till år.   

Betesmark och rasthage ska vara rensat från föremål som hästarna kan skada sig på. Vid hög markbelastning ska marken dräneras eller ha motsvarande egenskaper naturligt. Stängseltråd eller stängselnät ska vara väl sträckta samt synliga för hästarna och utformas på så sätt att de ej kan tillföra skada. Sedan 1 januari 2010 är det inte längre tillåtet att använda sig av taggtråd.

Hästen ska erbjudas i social kontakt, helst med andra hästar, men det kan fungera med annat lämpligt flockdjur exempelvis får eller nötkreatur, om detta räcker för att din häst ska må bra. (Observera att detta är lagens åsikt, personligen tycker jag alla hästar ska erbjudas sällskap i form av häst och inget annat.)

Hästarna bör ha fri tillgång till vatten av god kvalité, om det ej kan erbjudas ska hästarna erbjudas möjlighet att dricka sig otörstiga minst 2 gånger per dygn. Hästen ska ses till varje dag. Skadade, sjuka, dräktiga, nyfödda eller djur som beter sig avvikande ska ha tätare tillsyn.  

Hästen ska hållas tillfredsställande ren samt dess hovar ska inspekteras regelbundet och verkas vid behov. Du ska se till att din hästs hovar skyddas med skor eller liknande om det finns behov av detta till exempel om den är ömfotad.  Under sommaren ska du se till att din häst inte utsätts för allvarliga insektsangrepp.

Källor:

Svenska jordbruksverket, www.sjv.se

// Caroline sajtvärd för kallblod.ifokus.se

Annons:
LinaN
2012-04-27 23:25
#1

Tänk också på om ni har hästar med dåligt gräsbevuxna höst/vinterhagar att ni betar dem 10-20 minuter till nån timme om dagen eller om ni har möjlighet att hägna in en liten gräshage som de får gå i medan man sysslar med annat, och öka tiden successivt varje dag. Då vänjer sig magarna vd gräset och det påstås att man minskar risken för fång. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sofiek90
2012-05-06 20:39
#2

Får hästar gå själva ute hela sommaren på dagarna (inne på nätterna) i en liten hage själva, om de kan se andra hästar?

MVH

Sofie

LinaN
2012-05-06 21:10
#3

#2 det borde dom få lov o göra. Men det rekommenderas ju att hästarna iaf ska hållas två och två för det sociala samspelets skull.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sofiek90
2012-05-06 21:23
#4

#3 okej :) Ja, minst 2 hästar tillsammans är ju det bästa.

MVH

Sofie

LinaN
2012-05-07 09:18
#5

Sen med liten hage, det beror ju också på hagens beskaffenhet. Är där tillräckligt med mat för hästen hela sommaren? eller kommer man behöva stödfodra?

För om man ska stödfodra så är ju rutiner viktigt, eller om man kan ordna med ett slow-feeding nät, eller så kallat SMHN som gör att hästarna får lååååång ät-tid.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

sofiek90
2012-05-07 21:53
#6

SMHN är grymt bra :) Jag har haft det i boxen då ponnyn hade boxvila :)

Tänkte mer generellt, om det är lagligt att ha en häst själv i en hage. Men då funkar det om hästen kan se och prata med andra hästar, även om hästen inte får fysisk kontakt? (Hingstar är ju ofta själva, men tänkte på ston och valacker)

MVH

Sofie

Annons:
LinaN
2012-05-08 11:02
#7

#6 jo det borde ju vara lagligt, tänk på alla hästar som går en och en i rasthagar runtom i landet eller i sjukhagar pga konvalescens.

Men rekommendationen är ju att de ska vara minst två totalt,

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

cmoco
2012-05-08 23:48
#8

#6 Ja det är lagligt att hästar själv i hagen. Även ston och valacker.

sofiek90
2012-05-09 10:28
#9

#7 Det var dom jag tänkte på ;)

MVH

Sofie

Siggebus
2012-05-20 16:23
#10

Bra tips och bra artikel här ovan. Glad

Vill dock påpeka att ibland hjälper det inte att beta in sin häst försiktigt - en del får fång ändå Rynkar på näsan

Min stallägare var superförsiktig med sin islänning men han fick ändå fångkänningar.

Man läser lite då och då om att man ska låta sin fångkänsliga häst gå i en nedbetad hage men det var där stallägarens islänning fick sitt stora anfall.

Förklaringen kan vara att nedbetat gräs är väldigt "stressat" och detta gör att det producerar skyhöga sockerhalter vilket i sin tur är livsfarligt för en fånghäst!

Man kan jämföra med en människa som har diabetes.

Valet var att deras häst skulle få gå uppe vid stallet på en grusbana hela våren/sommaren/hösten ensam eller få följa sin kompis fritt i hagarna MEN med en bra betesbegränsare.

De valde betesbegränsaren och det funkar superbra - han har inte haft något som helst symton efter det. Den åker på tidigt på våren när de första späda grässtråna dyker upp och används hela sommaren och långt in på hösten så länge grästillväxten håller på.

Mitt kallblod har aldrig haft fång men han ligger i riskzonen - han blir otroligt fet bara genom att titta på gräset. Bl a därför får han också på sig en begränsare - dock har jag en annan sort som tillåter lite mer gräs i varje tugga men begränsar bra ändå.

På bilden har han redan börjat bli lite väl rund men det är bara 1:a dagen med begränsaren så jag hoppas det ska stabiliseras med tiden Glad

sofiek90
2012-05-20 18:06
#11

Nerbetat gräs innehåller mycket fruktan, men också mycket näring. Det är därför bättre för fångkänsliga hästar att gå på högt gräs.

MVH

Sofie

Siggebus
2012-05-20 18:42
#12

Ja högt gräs innehåller mindre sockerhalt det är sant.

Stallägarens häst har dock fått känningar både på högt och lågt gräs.

Även högt gräs kan bli stressat pga väder och vind etc och det är riskabelt även där om hästen är insulinresistent.

Ett jäkla otyg är det med fång - man kan aldrig vara riktigt säker

sofiek90
2012-05-20 18:51
#13

#12 Min ponny fick fång mitt i vintern.. Så helt säker är man inte oavsett väder, årstid och temperatur.

Det finns bra fakta om fruktan på internet :)

MVH

Sofie

Annons:
SilverTail
2013-08-11 12:19
#14

#13 Det kanske var belastningsfång din häst fick på vintern? Kan lätt fås om hästen har ont någonstans och försöker ombelasta föra att minska det onda någonstans i kroppen..

Min häst kompis fick det nu i våras när hon hade ont i ländryggen..

Gick bort med medicinering..

sofiek90
2013-08-13 22:18
#15

Det tror jag inte, han visar när han har ont och efter ca 6 år tillsammans så hade jag då lärt mig tecknena som blir när han har haft ont. I år är det 7 år tillsammans (samma dag som jag har uppkörning har jag haft om den ponnyn i 7 år). Han motionerades som vanligt, samma mat som innan, samma hage, massage, kotknackare och annan vård och omsorg utöver basic regelbundet. Hovslagaren tyckt fötterna såg bra ut, men säger att de är ännu finare nu efter anfallet. Fin musklad ponny som var på topp, typ. Ponnyn blev iaf bra med medicin, vila och sedan långsam och försiktig igångsättning. Gick på lite gräs med stödfodring förra sommaren, gått på gräs hela denna sommaren utan symtom på återfall. Dt finns de som tycker att jag är jätte elak som låter de gå på gräs, men med en långvarig inväjning samt att de är inne på nätterna har det fungerat bra. Under vissa perioder har de haft greenguard. Och jag har motionerat dem så mycket som möjligt. De rör även på sig en hel del i hagen då de leker mycket. Men jag förknippar inte fång endast med gräs på sommaren, min ponny fick ju det mitt i vintern..

MVH

Sofie

SilverTail
2013-08-14 12:17
#16

Det var bara en tanke som slog mig, inget illa menat.. 😇

sofiek90
2013-08-30 22:29
#17

Många tror det vart belastningsfång, veterinär och hovslagare var dock överens om förgiftning. :) förstår att tanken kom från din sida :)

MVH

Sofie

Upp till toppen
Annons: