Hästraser

Raspresentation-Fjording

2012-02-14 21:35 #0 av: Lillmulan

Ett litet kallblod med stort hjärta! Hästen som kommer från vårat grannland Norge och nu spridit sig ut i världen! I artikeln presenteras en sammanfattning om rasens egenskaper, bakgrund och säregna utseende!

Mankhöjd: vanligtvis 135-150cm, finns dock ingen övre eller undre gräns.

Färger: Brunblack, rödblack, musblack, vitblack och isabellblack.

 

 

Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge men finns numera utspridda i stora delar av världen. För att bibehålla en internationell standard och gemensamma krav på exteriör, bedömningar, stamboksföring m.m. finns en internationell förening, Fjord Horse International. Fjordhästen anses vara en av de äldsta och renaste hästraserna, och har med sin blacka färg många likheter med Tarpan och Przewalski häst trots att inget närmare släktskap finns.

 

Ursprungligen användes rasen inom jord och skogsbruk men är idag en framgångsrik allroundhäst med ett gott lynne. Karaktäristiskt för fjordhästen är den klassiska stubbade manen och dess färg, black, som innebär att den har ål, mörkt mittparti i man och svans och ibland ”zebratecken” , dvs. mörka tvärgående ränder på ben. Den kan också ha tvärränder över manken vilket kallas ”grepp”. Vita tecken kan förekomma, men är inte önskvärda. Hingst med vita tecken kan ej godkännas för avel.

 

Trots att alla fjordhästar för ögat kan se lika ut med sin blacka färg förekommer fem olika nyanser. En mycket bra bild på dessa finns på Svenska fjordhästföreningens hemsida.

 

Svenska fjordhästföreningen arbetar för att fjordhästen ska ha "...ett utpräglat gott lynne, energi, samarbetsvilja, härdighet, lättföddhet, god fruktsamhet, god hållbarhet och en sund konstitution..."

 

Hästen på bilderna är Hjorthöj's Procent f.2009 e. Cadeau Halsnaes u. Hjorthöj's Idol ue. Valdar Halsnaes. Ägs av Liselotte Sager, Halmstad. Bildernas copyright innehas av Liselotte och vi har tillåtelse att använda dom men de får ej kopieras härifrån utan tillåtelse.

 

 

Källor:

http://www.fjordhastforeningen.se/index.php

http://www.fjhi.org/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fjordh%C3%A4st

http://www.svehast.se/allm/raser/fjrd.htm

// Caroline sajtvärd för kallblod.ifokus.se

Anmäl
2012-02-20 16:00 #1 av: MissInAction

Fjording! <3
Det här var en av mina första favoritraser! Jag tyckte de var så otroligt fina, och vilken lycka när man fick rida på dem när det vara ponnyridning någonstans Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-02-20 23:08 #2 av: Loveradio

Underar ras Kyss

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-02-21 18:37 #3 av: [ElisabethYL]

Fjordhästen är bara så go ras!

Saknar min gamla tös.., om du vill ha bild på en rödblack fjording - säg bara till! Kyss

Anmäl
2012-02-23 23:17 #4 av: amandahurtigh

De är ju så fina!
Finns ingen tvekan om vilken häst som var min favvo när jag red på ridskola när jag var liten! Fjordingen Maskot!Skrattande

Anmäl
2012-03-07 13:16 #5 av: LitenPyssling

Har själv haft fjording, var första hästen och kan inget annat än att säga att det är en underbar ras!

Den första hästen vi köpte var ett Fjordsto vid namn Simona, en stor dam på hela 153cm och är fortfarande den största fjordingen vi vet om och som vi träffat.
Henne tog vi även ett föl på tillsammans med Kim Hero 221 som var den största hingsten vi hittade då, resultatet blev stofölet Stårsa (bild) som idag är 5½år och fortfarande bor tillsammans med oss. 
Jag har själv ridit in samt kört in henne och kan inget annat än att säga att hon är en underbar individ och det märks vem som var hennes mamma.
Simona var vi tvugna att avliva 2008 då hon var 22år gammal (Stårsa var då 2år) på grund av att hon fick cancer som inte gick att bota.

Dock ska Stårsa tas ner snart och begravas bredvid Simona, hon har fått en skada som nu veterinärerna dömt ut henne helt på.
Hon kan aldrig bli något annat än avelssto men tack vare att hon har ständiga smärtor i hela överlinjen så är avel inte ett alternativ.
Dock har vi ingen aning om hur hon fått skadan och veterinärerna vet heller inte vad de ska tro men de dömde ut henne i alla fall då detta pågåt väldigt länge nu och det blir inte bättre oavsett medicnering/träning...Jobbigt nog...

På bild, Stårsa för två veckor sedan <3

Anmäl
2012-04-22 09:52 #6 av: Lillmulan

Gud sicken läcker bild på en läcker häst!

// Caroline sajtvärd för kallblod.ifokus.se

Anmäl