Annons:
Etikettutrustning
Läst 10738 ggr
Daisymink
2/12/12, 6:29 PM

Westernsadel

Sadeln som många av oss använder sig av idag som inte bara är skön att rida i utan också bra anpassade för våra bredare kallblod. Få reda på dom olika sorterna som finns och historien bakom sadeln.

Westernsadel

Westernsadeln ska vara bekväm för både häst och ryttare samtidigt som den kan vara vackert utsmyckad.

Westernsadeln utvecklades i Mexiko från 1500-talet och framåt av boskapsskötare, vaqueros, som behövde ett användbart redskap för att hantera boskap. De utvecklade sadlar som inte bara skulle vara bekväma för ryttaren utan även för hästen. Under sadeln använde man ofta tjocka filtar som ytterligare avlastning för hästen. Moderna westernsadlar är oftast utsmyckade och dekorerade med utskurna och punsade mönster. Detta gjorde man även förr i tiden, som ett bevis på att man var den bästa sadelmakaren i området och även för att ryttaren kunde visa sin rikedom.

Westernsadeln är av typen bladsadel med en trästomme inklädd med råhud och avlastar tyngd från hästens rygg. Sadeln har även stadiga trästigbyglar. Fram på westernsadeln finns ett horn där man håller fast lasson för att kunna bromsa repet när man fångat en ko eller en vild mustang.

westernsadel

Idag finns olika sorters westernsadlar utformade för olika behov, t ex rancharbete och för olika grenar inom westernridning.

Cuttingsadeln är också en typ av arbetssadel men specialdesignad för cuttinggrenen, där ryttaren skall skilja ut en kalv ur en flock och hålla den avskild från övriga kalvar under ett begränsat antal sekunder. Sadeln har ett flackt säte, ett lågt bakvalv och ett högt, smalt horn.

Ranchsadeln är också en arbetssadel men är inte konstruerad för att man skall kliva i och ur snabbt. Den är också robust och byggd för maximal komfort. Den har ett sk hardseat-säte,dvs ostoppat lädersäte, vilket tillåter byxan att glida något i sadeln för att undvika ridsår, bakvalvet är högt för att ge stöd i svankryggen och framvalvet är ofta sk A.fork vilket betyder att det är smalare för att på så sätt förse ryttaren med större rörelsefrihet för benen trots att sätet är djupt. Denna sadel är en utmärkt långfärdssadel. Ranchsadeln har alltid dubbla gjordar.

Ropingsadeln är en robust sadel som är konstruerad för att tåla stora påfrestningar och alla typer av arbetsmoment. Den är därför en sann all-aroundsadel. Sitsen är neutral och tillåter rörelse. Hornet är tjockt och förstäkt, bakvalvet är lägre än tex ranchsadelns för att man snabbt ska kunna ta sig ur. En cowboy i arbete kräver att sadeln tål de uppgifter den har och att den sitter kvar under dessa arbetsmoment. Det gör att sadeln blir tung och många gånger otymplig, vilket ibland kan uppfattas som negativt. Ropingsadeln har alltid dubbla gjordar.

Showsadeln eller equitationsadeln är en tävlingssadel som ofta är väldigt påkostad i utförande med silver och dekorativa karvningar i lädret. Dock är sätet det viktigaste, en sådan sadel skall placera ryttaren i god balans och ge stöd när det behövs och frihet när det krävs. Den är mer flack än reingingsadeln men djupare är tex ropingsadeln.

Reiningsadeln är en sadel konstruerad för galopp, spins och stops. Den är uppbyggd framtill i sätet för att ge ryttare rätt position och inte ramla fram i tex en stop. Många anser att reiningsadeln är den skönaste och rida i, men man måste veta att rörligheten är begränsad med ett sådant säte. Nu finns det så många olika typer av reiningsäte så många gånger är det svårt att skilja en reiner från en showsadel. Ofta har de en close-contact rigging för att komma närmare hästen och numera är även många reiningsadlar rikt utsmyckade vilket inte var vanligt förr.

Barrel Racesadeln är en sadel för tidsgrenarna barrelrace och polebending. Den är kort i kjolen för att ge hästen större ryggfrihet att kröka sig runt tunnor och pålar. Ett högt bakvalv och ett litet mockaklätt säte för att ge ryttaren en säker sits i snabba, snäva svängar. Denna sadel kan vara ett bra alternativ för den som söker en säker och lättare sadel, den är inte lämplig för avancerad westerndressyrträning då sitsen inte blir helt korrekt.

Källa: http://www.ridmedoss.se & http://sv.wikipedia.org

// Vanessa 

Annons:
Upp till toppen
Annons: