Foder

SMHN-nät och slowfeeding

2012-02-10 21:05 #0 av: Lillmulan

Små maskiga hönäten blir allt populärare, men vad är det egentligen? Här lär du dig lite mer om bakgrunden till varför hästen mår bra av att äta större delen av sitt dygn samt får tips om vart du kan vända dig för att införskaffa, eller kanske till och med tillverka ditt eget nät.

En kort bakgrund

En häst i frihet tillbringar 4 timmar av sitt dygn med att sova, resterande 20 timmar går till större delen åt att äta och söka föda. Hästens mag-tarm system är relativt kort och foder passerar därför fort. Så tidigt som 1.5 timme efter att hästen slutat äta är tunntarmen tom, men produktionen utav matsmältningsvätskor fortsätter och kan skapa en irritation på slemhinnan då den inte har foder att smälta. Att då utfodra på det klassiska sättet med 2, 3 eller i bästa fall 5 utfodringar om dagen innebär då att om hästen äter upp sitt grovfoder på en timme, endast äter 5 timmar om dagen, till skillnad från de önskvärda 16-20. Hästens receptorer för mättnadskänsla sitter dessutom inte i magsäcken utan i dess tuggmuskler. Detta innebär att hästen som inte tuggar större delen av sitt dygn upplever att den är hungrig och inte får i sig tillräckligt med mat vilket ofta skapar oönskade beteenden som stress kring matsituationer, rastlöshet, oro, krubb-bitning m.m.

 

SMHN- små maskiga hönät /small mesh hay nets

Är ett hönät med maskor på 3-4 cm istället för de konventionella näten med maskor på upp till en dm, som inte på något effektivt sätt faktiskt begränsar hur mycket hö hästen får i sig, eller hur lång tid det tar. Med sina små maskor gör smhn näten att hästen får arbeta mer för att få i sig sitt hö och inte kan ta stora tuggor på samma sätt. Detta innebär att höt varar längre, och hästen får genom att man förlänger tuggtiden en mättnadskänsla.

 

Att tänka på när man använder sig av smhn-näten och önskar få bort oönskade beteenden är att maten aldrig någonsin får ta slut. Man måste också vara noggrann vid uppfästning så att man inte riskerar att hästarna fastnar med grimma/skor.

 

Vill du lära dig mer om slowfeeding och smhn rekommenderar jag att du besöker www.slowfeeding.com

 

Smhn nät går att köpa via vissa svenska nätbutiker, exempelvis Caisas, och kan även hittas på blocket med lite tur.

 

Har även hittat säljare på www.ebay.com som säljer ”small mesh hay nets” och som skickar till sverige för ett billigare pris än vad jag hittat på svenska marknaden än så länge. Har dock inte provat att beställa ännu men återkopplar gärna om hur det funkade när jag gjort så.

 

Är man lite händig kan man också göra näten själv, exempelvis genom att köpa ”lastnät” på claes ohlsson eller dylika affärer.

 

Källor: www.slowfeeding.com http://www.sundhast.se/ http://www.caisasshop.se

 

// Caroline sajtvärd för kallblod.ifokus.se

Anmäl
2012-09-27 13:10 #1 av: kaka1234567

så bra artikel men jag vill skaffa SMGN och jag är så nojig  om hästen sliter snätt på tänderna och jag vill hålla hans högiva på marknivå

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-10-16 20:53 #2 av: LinaN

#1

Oftast så tar hästen tag, drar loss några strån och ställer sig sedan med huvudet i det läge som han själv finner bekvämast. Det är sällan som hästen står nos mot nät en längre stund och tuggar. Så din oro är ganska så obefogad ;)

Man kan också fodra med SMHN liggandes på marken eller i boxen, men då kanske man ska ha ett av de mindre storlekarna.

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-10-16 22:41 #3 av: Shettisar

Läste en studie artikel ang slowfeeding och däri stod det att tänderna inte påverkades alls av att äta ur nät.Ska leta fram artikeln igen ..Återkommer

Här är studien.

Anmäl
2012-10-17 10:50 #4 av: Lena90

Använder SMHN och är jätte nöjd :) Har inne i box och ska ha ute nu i vinter med. Känns mycket skönt att hästarna får längre ät tid och de har blivit mycket lugnare tycker jag och faktiskt så har hullet på ena blivit åt smalare hållet :) Jag köper från Caisas shop, mycket bra kvalitet och håller bra, mina har inte bitit sönder iallefall något :)

Anmäl
2012-10-17 12:02 #5 av: LinaN

Min har inte heller bitit sönder nätet, däremot så hängde jag upp det dumt så det slet på några maskor så jag har det nu hängandes enbart i de två sidoöglorna i nätet så det säckar rätt mycket i mitten, men det har också gjort att han får jobba lite mera då nätet rör sig mer nu än det gjorde innan.

Så man ska inte hänga upp det för hårt/spänt för då motverkar man slowfeedign principen har jag märkt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.