Annons:
Etiketthästvård
Läst 12128 ggr
Daisymink
1/30/12, 8:00 PM

Fotskabb & Löss

Parasiten som trivs bäst i våra kallblods hovskägg. I den här artikeln får du reda på vad det kan ge för problem hos hästen och hur det går att behandlas.

Fotskabb

Fotskabb lever på hästens ben, framför allt i hovskägget.
Kallblodsraser med mycket hovskägg blir lätt föremål för angrepp. Skabbdjuret ger upphov till klåda, då brukar hästen ofta stå och stampa. Sår, vilka kan bli infekterade, uppstår ofta när hästen försöker klia sig. Fotskabb ger hudförändringar på benen som påminner om mugg. Ofta har hästen mer problem vintertid jämfört med sommartid.
Fotskabb sprids lätt från häst till häst. Eftersom skabbdjuret även kan finnas i miljön omfattar behandlingen inte enbart den drabbade hästen utan även alla kontakthästar, ryktdon och annan gemensam utrustning. Även en viss sanering av stallmiljön krävs. Varmblod/halvblod kan få fotskabb men fungerar oftast som bärare då parasiten inte trivs lika bra i deras typ av hud.
Det finns olika typer av behandlingar som tex dom här nedan:

  • Behandling med ivermectinpreparat (avmaskningsmedel så som Ivomec, Bimectin och Noromectin) 2-3 gånger med 2-3 veckors mellanrum. Det florerar många rykten om att vanlig Ivomec som man ger i munnen inte fungerar och att man istället skall ge Ivomec i injektionsform, detta är helt fel och eftersom Ivomec injektioner till häst kan orsaka svåra bölder, feber, vävnadsdöd och andra biverkningar avråder jag starkt ifrån att använda injektion.
  • Lokal behandling med Frontline spray – detta är ett preparat som är till för behandling mot fästingar hos hund och katt – men som fungerar utmärkt att behandla hästar med fotskabb med. Detta preparat har alltså ingen indikation till häst enligt FASS vet. men används i relativt stor utsträckning även på hästar. Undertecknad har varit i kontakt med tillverkaren (Merial) som inte heller avråder från användning på häst eftersom inga biverkningar har rapporterats – själv har jag använt det till och med på dräktigt sto utan problem. 4-5 pumpslag / ben är lagom, se till att sprayen når huden och inte sprayas  bara på håret. Detta kan upprepas 2-3 gånger med ca 7 dagars mellanrum.
  • Lokal behandling med ohyresschampon till hund och katt såsom Dermocan eller Sebacil schampo kan också användas, istället för Frontlinesprayen. Det är viktigt att schampot får verka minst 10 minuter innan man sköljer bort det och det är också viktigt att man sköljer ur det noggrant. Sebacilschampot innehåller en typ av nervgift som dödar ohyran. Biverkningar hos hund och katt såsom kräkningar har rapporterats och det kan av den anledningen ej betraktas som en helt riskfri metod och bör därför endast användas endast som en sista utväg. Det är INTE testat på dräktiga djur och skall därför inte användas på dessa heller.
  • Behandling av hela hästen med Switch pour-on – detta är ett preparat mot fästningar på häst, men är också effektivt mot Choriopteskvalstret. Häll en sträng längs med mankam och rygg samt spraya eller häll runt om på alla fyra benen.

fotskabb

Löss

Hästen har två lusarter som kan ge hudirritation och klåda. Pälsätaren är den vanligaste lusarten. Den lever av och i pälsen. Blodsugaren däremot är ungefär dubbelt så stor, cirka 3 mm och lever på att suga blod.
Smittspridning sker vid direktkontakt mellan hästar samt via ryktdon, filtar och täcken med mera.
Löss lever hela livet på hästen och kan inte överleva någon längre tid vare sig utanför hästen eller på någon annan djurart. Lushonan klistrar fast sina ägg, som kallas för gnetter, på hårstrået.
Äggen kan vara svåra att få bort mekaniskt.
Hästar drabbas av löss framför allt under vinter och tidig vår,
men löss kan även hittas under andra delar av året.
Lössen ger hästen klåda. I lusens saliv och avföring finns ämnen som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.

Behandling av detta görs med en schamponering med ohyreschampo för häst. Efter avlusning bör stallet och hästutrustning desinfekteras.

löss

Källa: Hästlyftet ,apoteket & hästspecialisten

// Vanessa 

Annons:
helenecarlsson
2/23/12, 10:16 PM
#1

Dermocan är förbjudet =(

PP
4/1/12, 11:42 PM
#2

Och Switchen förbjuds vid halvårsskiftet…

Lillmulan
4/22/12, 9:54 AM
#3

Tror de ska förbjuda försäljningen av switch vid halvårsskifte, men användningen är ok ett år till om jag förstått det rätt.

Vad nu det hjälper…. men man kan ju köpa på sig så man klarar sig ett år till och hoppas på att likvärdiga alternativ dyker upp i miljövänligare tappning

// Caroline sajtvärd för kallblod.ifokus.se

Upp till toppen
Annons: